2015: Globalizarea IT&C-ului romanesc

2015: Globalizarea IT&C-ului romanesc

2015: Globalizarea IT&C-ului romanesc 403 403 dan.hodos@newmarkets.ro

Dan Hodos, International Business Development Consultant

“IT&C-ul romanesc a devenit un brand de tara. Putine produse si servicii romanesti au atins piete indepartate, cum sunt cele din Africa sau America de Sud, asa cum au facut-o softurile romanesti.

Exporturile de IT&C sunt in continua crestere, la sfarsitul anului 2012 avand 10% in plus fata de anul precedent, adica 4,7 mld.euro. In conditiile in care PIB-ul Romaniei la acea vreme era de 132,6 mld. euro, soldul susbsectorului IT&C (asa cum e numit in strategii sau nomneclator, in fapt o industrie in toata regula), era printre singurele, daca nu singurul, care avea o valoare negativa in scadere. Adica, in realitate, exporturile cresteau si atenuau infuzia straina de tehnologie. Un moment critic pentru industrie a fost exit-ul Nokia din Romania, dar, in decursul anilor ce au urmat, pana azi, aceasta pierdere a fost acoperita de alti furnizori locali. IT-ul a progresat si a continuat linia crescatoare. In 2015, Bursa de Valori Bucuresti a lansat concepte inovative (AeRO), unde primele listari au fost startup-uri IT&C. In prezent, investiile de tip Business Angels sau Venture Capital facute in Romania au focus pe afaceri incepute de tineri romani care fac produse si servicii IT.

In ceea ce priveste resursele umane, specialisti IT liberi, necontractati, nu mai exista in piata locala. Este domeniul cel mai bine platit, acolo unde se indreapta majoritatea tinerilor, in conditiile in care tot noi si exportam inteligenta si sustinem prin tineri experti in IT&C companii uriase, cum sunt cele din Silicon Valley.

Capacitatea tehnica si inovativa a tinerilor ingineri romani depaseste de multe ori asteptarile tuturor partilor implicate in fenomenul IT&C. Cand discutam de cercetare, dezvoltare si productie de hard&soft, suntem renumiti si cautati mondial. Avem capacitatea si capacitati de a produce si aduga valoare multor solutii.

Pe de alta parte, daca stam foarte bine la capitolul dezvoltare si productie, in ceea ce priveste vanzarile inca suntem la inceput. Desi avem exporturi in crestere, zonele emergente si sub-dezvoltate sunt neglijate in strategia de export a institutiilor statului. Ministerul Economiei, prin Departamentul de Comert Exterior si Relatii Internationale, nu pune accent pe zonele indepartate, zone cu un potential din ce in ce mai mare, bogate si unele stabilizate politic si economic.

Companiile producatoare de IT&C prefera sa-si deschida singure piete, folosind propriile resurse banesti si umane. In mare parte, sunt reprezentate de antreprenori romani indrazneti si vizionari, care se avanta si invata singuri sa deschida piete internationale.

Personal, consider ca e o lispa de profesionisti in vanzari internationale si de consultanti care sa se ocupe dezvoltarea pietelor noi sau existente. Traim intr-o lume in schimbare si vechile sisteme si tehnici comerciale sunt depasite si consumatoare de resurse. Cu exceptia marilor parteneriate, unde e nevoie de experinta mare, consultanta la nivel inalt si implicarea mai multor factori de influenta, in schimburile comerciale regulate, in vanzarile de zi cu zi, procesele trebuie dezvoltate de profesionisti si cu profesionisti. Aici e marea lipsa a sistemului romanesc de vanzari internationale si export: oameni formati si prezenti activ in cele mai “calde” piete. Oameni care sa castige exeprienta de viata traita pentru vanzari internationale. “Negustoria” care caracterizeaza anumite popoare care au cucerit marile si oceanele, cum ar fi englezii, francezii, olandezii, spaniolii, dar si armenii si evreii, nu se invata doar in cativa ani de scoala, ci in multi ani de exeprienta traita in piete si zeci si sute de ani de cultura crescuta in acest sens.

Asadar, globalizarea a cuprins majoritatea actorilor din piata si lucrurile incep sa fie din ce in ce mai orientate spre rezultat. De asemenea, timpul este un factor de presiune important care influenteaza puternic comportamentul consumatorilor.

In aceasta situatie, ajungem la urmatoarea concluzie: reforma generala trebuie sa dea o importanta prioritara strategiei nationale de export, cu focus evident pe industria IT&C, “noua vedeta” a exportului romanesc.

Trebuie sa revitalizam productia, capitalizand cat mai bine posibil industriile unde suntem recunoscuti. IT&C-ul romanesc si-a facut singur drum in pietele externe si e inca la inceput. Intr-o lume in continua schimbare si evolutie tehnologica, Romania déjà are un cuvant de spus. Ajutand timp de peste 10 ani un PIB atat de necesar, si-a castigat un loc in prima linie a sustinatorilor vietii de zi cu zi romanilor.”